Sophie Scholl



Kollade nyss klart på filmen jag påbröjade igår kväll. Skilldrar de sista dagarna är i en historisk beskrivning av syskonen Scholls sista dagar i livet. Filmen baseras på vittnesmål samt tidigare hemligstämplade minnesanteckningar ut Gestapos arkiv.

Våren 1943 förlorar nazisterna slaget om Stalingrad. I München förmedlar motståndsrörelsen Den Vita Rosen sitt anti-Hitlerbudskap via flygblad och slagord målade på väggar och torg. Gestapo har resultatlöst jagat dem i över ett år. Syskonen Sophie och Hans Scholl är två av organisationens förgrundsfigurer.

En gripande film om hur de tre unga straffas efter att delat ut  flygblad på ett universitet. Det är nästan ogripligt att fatta hur människorna levde, att de inte fick uttrucka sina åsikter i den hårda diktaturen. Vi som sitter och bloggar och skriver uttrycker ofta våra åsikter och att detta i det nazi-tsykland som då fanns under andra världskriget skulle kunna leda till döden känns ganska ofattbart för mig i den värld vi lever idag.

En helt klart se värd film, den är gripande och berör hårt menjag kan till viss del tycka att den är lite seg eftersom stora delen av filmen handlar om när de blir förhörda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback